11 maart 2019
Ook wij schrijven steeds vaker oxycodon voor. Onderstaand genuanceerd artikel is dan ook voor onszelf een goede reminder om hier nog voorzichtiger mee te zijn.
Bron: Volkskrant, 21 juli 2018, 2:00
Met vriendelijke groet, uw huisartsenpraktijk
In Nederland is allang sprake van een stille opiode-epidemie
Steeds vaker worden in Nederland zware pijnstillers voorgeschreven, hoewel uit de VS bekend is dat ze te vergelijken zijn met heroïne. De Volkskrant sprak met vier patiënten die verslaafd raakten. “Als mijn vrouw de oxycodon niet had verstopt, was ik zo weer begonnen.”
Huisarts Jos van Bemmel uit Amersfoort schrikt als hij de brief van het ziekenhuis bekijkt. Het is het medicatieoverzicht van een van zijn patiënten, een 16-jarig meisje. Daarop staan de pijnstillers die ze mee naar huis heeft gekregen. 63 pillen oxycodon. Twee keer zo sterk als morfine. ‘Mijn God’, denkt Van Bemmel. ‘Dat kind gaat dood.’ Er staat niet bij wat ze heeft, maar Van Bemmel vreest het ergste. Kanker. Leukemie. Iets met verschrikkelijk veel pijn. Ongerust belt hij het meisje op. Ze vertelt dat haar amandelen zijn verwijderd. Die pillen? Daar is ze mee gestopt, omdat ze er draaierig van werd. Verbijsterd kijkt Van Bemmel naar het briefje. Hij belt de kno-arts met de vraag of het klopt dat patiënten zulke sterke pijnstillers krijgen na een amandeloperatie. ‘Ja hoor’, zegt de kno-arts laconiek. ‘Dat is het protocol.’ Van Bemmel zegt dat hij het vreemd vindt: paracetamol of ijs helpen toch ook? Maar de kno-arts legt hem uit dat ze de pijn zo veel mogelijk willen beperken. Zorginstellingen worden tegenwoordig door de inspectie en door de Nederlandse Vereniging Ziekenhuizen beoordeeld op ‘pijnscores’: hoe minder pijn, hoe beter het ziekenhuis scoort op kwaliteit. Het is een van de redenen dat ze zware pijnstillers geven. ‘Maar Jos’, zegt de kno-arts, ‘die pijn van zo’n amandeloperatie ís toch ook vervelend?’